Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Časovni potek menjave
Menjava
Cene

Evro - kako in kdaj

Dobra priprava na uvedbo evra na ravni države in gospodarstva je bistveno olajšala uvedbo novega denarja tudi posamezniku. Pa vendar lahko z dobro obveščenostjo k lažjemu prehodu pomaga tudi vsak od nas. Kako?

Pomembno je, da poznamo ključne datume uvedbe evra:

Predviden potek prevzema evra - mejniki za prebivalce

1. marec 2006Začetek obdobja informativnega dvojnega označevanja cen Pozorni bodimo na cene izdelkov in storitev, ki morajo biti označene tako v tolarjih kot v evrih. Cene bodo informativno preračunane po centralnem tečaju (1€ = 239,640 SIT).
11. julij 2006Določitev tečaja zamenjave in začetek obdobja dvojnega označevanja cen Po oceni, da Slovenija izpolnjuje potrebne pogoje za uvedbo evra je Svet EU določil nepreklicno in trajno menjalno razmerje med tolarjem in evrom (t. i. tečaj zamenjave). Ker je tečaj zamenjave ostal enak centralnemu tečaju, trgovcem ni bilo potrebno na novo preračunavati cen.
1. januar 2007Datum uvedbe evra 1. 1. 2007 je evro postal naš denar, odločitev o tem pa je po predpisanem postopku sprejel Svet EU.

Postopek je bil naslednji:

  • Evropska centralna banka (ECB) in Evropska komisija sta pripravili konvergenčni poročili, v katerih sta ocenili izpolnjevanje konvergenčnih meril;
  • predlog Evropske komisije;
  • posvetovanje z Evropskim parlamentom;
  • razprava v Evropskem svetu;
  • odločitev Sveta EU (ECOFIN), da Slovenija uvede evro.
1. 1. 2007 je bil ves knjižni denar, torej tudi denar na transakcijskih računih, samodejno preračunan v evrsko valuto.
do 1. januar 2007 do 14. januar 2007Obdobje dvojnega obtoka evrov in tolarjev V tem času je bil evro že naš denar, vendar pa se je gotovinsko še vedno lahko plačevalo tudi s tolarji. Ob plačilu s tolarji smo preostanek denarja dobili vrnjen v evrih.
do 1. januar 2007 do 1. marec 2007Zamenjava tolarske gotovine pri bankah brez provizije Tolarsko gotovino, ki je pred koncem leta 2006 še nismo položili na račune, bomo lahko med 1. januarjem in 1. marcem 2007 brezplačno zamenjali za evre v vseh poslovnih bankah in hranilnicah.
po 1. marcu 2007Brezplačna zamenjava tolarske gotovine le pri Banki Slovenije Brezplačna menjava tolarske gotovine za evrsko bo po 1. marcu 2007 možna le še pri Banki Slovenije, kjer bomo tolarske kovance lahko brezplačno menjali vse do konca leta 2016, tolarske bankovce pa brez časovne omejitve.