Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Udeležba finančnega ministra Bajuka na zasedanju Evroskupine in ECOFIN

29. januar 2007

Minister za finance dr. Andrej Bajuk se bo danes, 29. januarja 2007, udeležil zasedanja Evroskupine, na katerem je bila Slovenija do sedaj prisotna le kot opazovalka, od uvedbe evra pa bo na tem zasedanju aktivno sodelovala. Jutri, v torek, 30. januarja, se bo finančni minister udeležil zasedanja Sveta EU v sestavi finančnih ministrov (ECOFIN).

Tokratno zasedanje Ecofin bo prvo v času nemškega predsedovanja, zato bo finančni minister Steinbrück uvodoma predstavil njihove prioritete. V času svojega predsedovanja bo Nemčija, na področju ekonomskih in finančnih zadev, delovala v skladu z 18-mesečnim skupnim programom Nemčije, Portugalske in Slovenije pri pripravi katerega je Slovenija aktivno sodelovala. Program kot ključna področja izpostavlja zagotavljanje učinkovite koordinacije fiskalne in ekonomske politike, nadaljevanje naporov za dokončanje skupnega evropskega trga, še posebej na področju finančnih storitev in obdavčitve, ter izboljšanje kakovosti javnih financ v Evropski uniji.

Med drugim bodo ministri na zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve obravnavali tudi poročilo Komisije, ki opisuje nekatere elemente uvedbe evra v Sloveniji, s katerim se Slovenija v celoti strinja. Poročilo v prvem delu pojasni potek zamenjave gotovine od oskrbe z evrokovanci prek obdobja dvojnega obtoka vse do obdobja zamenjave po tem obdobju. V drugem delu se dotakne prehoda administrativnih, finančnih in računovodskih sistemov na evro, v zaključku pa obravnava gibanje cen v obdobju pred uvedbo evra.

Na zasedanju bodo ministri tokrat obravnavali še postopek presežnega primanjkljaja proti Franciji, konvergenčni poročili Komisije in Evropske centralne banke, poleg tega pa bodo, v sklopu priprav na spomladansko zasedanje Evropskega sveta, opravili orientacijsko obravnavo štirih sklopov. V prvem bodo obravnavali Dokument o ključnih vprašanjih, ki pojasnjuje v katera področja naj bi v letošnjem letu države članice usmerile svoje napore, pri drugem sklopu bo potekala obravnava poročila o napredku pri izvajanju Lizbonske strategije, pod tretji sklop spada posodobitev širokih smernic ekonomske politike 2005-2008 s priporočili za posamezne države članice, v zadnji sklop pa poročilo o zmanjšanju administrativnih bremen.

Vir: Ministrstvo za finance - Služba za odnose z javnostmi