Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Še tri dni do prevzema evra v Sloveniji

28. december 2006

Čez tri dni bo Republika Slovenija prevzela evro, ki bo s tem postal denar 316,6 milijona državljanov 13 držav članic Evropske unije, vključno z 2 milijonoma Slovencev. Slovenija je med desetimi državami, ki so v EU stopile leta 2004, prva, ki prevzema evro.

"Prevzem evra je za Slovenijo zgodovinski dogodek. Prepričan sem, da bo prevzem nemoten in bo prav tako vznemirljiv za Slovence, kakor je bil za državljane 12 držav Evropske unije, ko so kot prve prevzele evro," je dejal predsednik Evropske komisije José-Manuel Barroso.

"Slovenija prevzema valuto, ki je močna in stabilna, in s tem postaja bolj povezana z drugimi članicami EU. Prevzem evra ustvarja ustrezne pogoje za gospodarski razcvet, saj omogoča nizko stopnjo inflacije in nizke obrestne mere. Vendar so za to potrebna tudi nenehna prizadevanja za uravnotežene javne finance in reforme, kar bo Sloveniji omogočilo, da popolnoma izkoristi prednosti monetarne unije," pa je dejal komisar za gospodarske in monetarne zadeve Joaquín Almunia.

Tolar, sedanja slovenska valuta, ki kakor dolar izvira iz thalerja (srebrnika, ki se je v preteklosti v vsej Evropi uporabljal stoletja), bo 1. januarja zamenjal evro po menjalnem tečaju 239,640 tolarja za evro.

Petek, 29. decembra, bo zadnji delovni dan v bankah, ko bo tolar še v uporabi. Banke bodo zaprte med 30. decembrom in 2. januarjem, da bodo lahko svoj sistem popolnoma pripravile za prvi delovni dan z evri, ki bo 3. januarja 2007. Da bo omogočena menjava tolarjev v evre tistim, ki bodo to želeli, pa bo po Sloveniji odprtih 53 dežurnih poslovalnic.

Obratovanje več kakor 1500 bankomatov v državi bo 31. decembra ustavljeno ob 21.uri, da bi jih lahko ustrezno tehnično prilagodili za prehod na izdajanje gotovine v evrih. Po polnoči bodo avtomati začeli postopoma obratovati in do polnoči 1. januarja bodo v skladu z načrti vsi bankomati spet popolnoma delovali. Na začetku bo na njih možen dvig le bankovcev za 10 in 20 evrov.

Skupno število terminalov POS v trgovinah po Sloveniji je skoraj 30.000. Prilagoditev bo v glavnem opravljena med 23. in 1. uro v noči z 31. decembra na 1. januar. V tem času bo uporaba terminalov POS omejena, motena ali onemogočena.

Čeprav je prehod zapleten, pa se zdijo vsi od bank do trgovcev in potrošnikov nanj pripravljeni, kar pomeni, da bi moralo vse nemoteno delovati. Slovenija se opira na izkušnje in ugotovitve iz leta 2002, ko so bili uvedeni kovanci in bankovci evra.

Banka Slovenije je oskrbela komercialne banke z bankovci in kovanci evra v prvi polovici decembra; le-te so v drugi polovici meseca z gotovino oskrbele trgovce in pripravile komplete kovancev za državljane.

Vir: Evropska komisija