Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

V Bruslju odprta razstava slovenskih evrskih kovancev

28. november 2006
Slovenski finančni minister dr. Andrej Bajuk je ob robu zasedanja ECOFIN, na Svetu Evropske unije v Bruslju, v prenovljenem Atriju, odprl razstavo slovenskih kovancev evra "Slovenija in evro." Z razstavo Slovenija obeležuje svoj vstop v območje evra - kot prva in za zdaj edina nova članica EU, ki je izpolnila Maastrichtska merila, bo skupno evropsko valuto evro uvedla 1. januarja 2007.

V Bruslju odprta razstava
slovenskih evrskih kovancev"Slovenija bo trinajsta članica območja evra, a verjamem, da to ne bo nesrečna številka. Naše sporočilo je vkovano na kovancu za dva evra in navaja odlomek iz državne himne izpod peresa največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna: 'Žive naj vsi narodi!' Gre za izraz našega največjega upanja in naše zavezanosti EU ter mednarodni skupnosti nasploh," je v uvodnem nagovoru na razstavi dejal minister Bajuk.


Sicer pa uvedba evra ni končni cilj, temveč sredstvo za doseganje še boljšega gospodarskega napredka in sredstvo za tesnejše sodelovanje znotraj EU, je nadaljeval minister. "Razvoj Evropskih skupnosti, okrepljen z rojstvom Evropske unije, je bil z evrom poglobljen, z uvedbo evra v Sloveniji pa se ta integracija širi. Oba trenda - poglabljanje in širjenje - se morata nadaljevati in Slovenija bo to zagovarjala," je še poudaril.

V Bruslju odprta razstava
slovenskih evrskih kovancevV Atriju Sveta EU - gre za prenovljeno veliko notranje dvorišče, kjer je današnja razstava sploh prva te vrste - so razstavljeni slovenski kovanci evra in 16 plakatov z njihovo podobo. Na osmih plakatih je predstavljen vsak kovanec posebej, skupaj z razlago motiva, na preostalih pa fotografije, ki so bile posnete ob njihovem kovanju na Finskem.

Razstava, ki sta jo ob obeležitvi uvedbe evra v Sloveniji pripravila Stalno predstavništvo RS pri EU in Urad Vlade RS za informiranje, bo odprta do 15. februarja 2007. Sicer pa ta razstava ne bo edina te vrste: že v prihodnjih dneh bo podobna odprta tudi na info točki Shuman, v prihodnjih tednih in mesecih pa še drugje po Evropi.

Vir: Ministrstvo za finance