Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Počastitev vstopa Slovenije v območje evra

11. julij 2006
V torek, 11. julija 2006, bo v Bruslju ob zasedanju Sveta EU v sestavi finančnih ministrov (ECOFIN) potekala počastitev vstopa Slovenije v območje evra. Prireditev, ki jo soorganizirata Evropska komisija in Urad Vlade RS za informiranje, se bo odvijala na Rond-Point Schuman.

Zasedanja ECOFIN se bo v Bruslju udeležil minister za finance, dr. Andrej Bajuk. Osrednja tema zasedanja bo potrditev zakonodajnih podlag za uvedbo evra v Sloveniji. ECOFIN bo potrdil sklep o uvedbi evra v Sloveniji in določil dokončno tečajno razmerje med tolarjem in evrom.

Po zaključku zasedanja finančnih ministrov (predvidoma po 14. uri) bo novinarska konferenca v prostorih Evropskega Sveta, kjer bo ECOFIN naznanil svojo odločitev glede širitve območja evra. Sledila bo slovesnost s sprejemom pred stavbo Sveta EU na Rond-Point Schuman od 15. ure dalje, kjer bodo zbrane goste nagovorili evropski komisar za finance Joaquin Almunia, Jean-Claude Juncker kot predsedujoči Evroskupini in premier Luksemburga, finski minister za finance Eero Heinäluoma, slovenski minister za finance dr. Andrej Bajuk, guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari in Jürgen Stark, član izvršnega odbora Evropske centralne banke. Po končanih nagovorih bo predvidoma ob 15.40 uri skupinsko fotografiranje slavnostnih govornikov.

Obiskovalci bodo na prireditvi lahko pokušali slovenska vina, ki jih bo predstavljalo 15 slovenskih vinarjev iz različnih vinorodnih okolišev in degustirali slovenske kulinarične dobrote (pršut, potica). Slavnostni govorniki bodo razrezali tudi torto velikanko.

Zbrane goste bo zabavala trenutno ena izmed bolj popularnih slovenskih pevk Neisha s svojo skupino. Neisha je vsestranska glasbenica, saj je obenem skladateljica, aranžerka, pianistka, vokalistka in studijska glasbenica, ki je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študirala kompozicijo in klavir. Njen opus poleg popularne glasbe vsebuje tudi skladbe za simfonične orkestre in komorne zasedbe.

Vir: Urad Vlade RS za informiranje