Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Komisija predlaga menjalni tečaj evra za Slovenijo

Bruselj, 28. junij 2006
Evropska komisija je danes predlagala, da evro s 1. januarjem 2007 nadomesti slovensko valuto tolar po trajnem in nepreklicnem menjalnem razmerju 239,640 tolarjev za evro. To je srednji tečaj, po katerem je tolar pred dvema letoma vstopil v mehanizem menjalnih tečajev ERM II in od katerega menjalno razmerje med tolarjem in evrom odtlej ni veliko odstopalo. Odločitev o menjalnem tečaju morajo finančni ministri območja evra sprejeti skupaj s Slovenijo na naslednjem zasedanju Sveta EU za gospodarske in finančne zadeve (Ecofin), ki bo 11. julija.

Evropska komisija je danes Svetu predlagala, da določi trajno in nepreklicno menjalno razmerje 239,640 tolarjev za evro, po katerem bo evro s 1. januarjem 2007 nadomestil tolar. To je centralni tečaj, dogovorjen 28. junija 2004, ko je slovenska valuta vstopila v mehanizem menjalnih tečajev ERM II. Kot je Komisija zapisala v konvergenčnem poročilu o Sloveniji 16. maja, je menjalno razmerje med tolarjem in evrom ostalo blizu centralnemu tečaju z nihanjem največ 0,1 % navzgor in navzdol.

Končno odločitev o menjalnem razmerju med evrom in tolarjem bo sprejelo 12 finančnih ministrov držav članic območja evra in Slovenije na naslednjem zasedanju Ecofina, ki bo 11. julija v Bruslju. Pred tem naj bi Ecofin l na predlog Komisije sprejel odločitev o odpravi derogacije za Slovenijo glede uvedbe evra i s 1. januarjem 2007.

Končne priprave

Prejšnji teden je Komisija v svojem tretjem poročilu o praktičnih pripravah na uvedbo evra v državah, ki se pripravljajo na uvedbo skupne evropske valute, navedla, da praktične priprave za uvedbo evra v Sloveniji dobro napredujejo. Končne priprave je treba kljub temu pospešiti, da se zagotovi gladek prehod na evro in odpravijo strahovi državljanov glede zvišanja cen.

Ozadje

Slovenija je maja 2004 skupaj z devetimi drugimi državami postala članica EU. Če bodo finančni ministri (Ecofin) dali svoje soglasje, bo kot prva izmed njih prevzela evro. Večina ostalih držav želi vstopiti v območje evra v obdobju 2008-2010.

Na nacionalnih straneh evrskih kovancev bodo upodobljeni nacionalni simboli in osebnosti. Na kovancu za 1 EUR bo na primer upodobljen Primož Trubar, avtor prve tiskane knjige v slovenskem jeziku v 16. stoletju.

Vir: Evropska komisija