Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Izteka se obdobje dvojnega označevanja cen

25. junij 2007

Konec junija se bo v Sloveniji izteklo zakonsko določeno obdobje, v katerem so morali ponudniki blaga in storitev cene označevati v evrih in v tolarjih. Potrošniki so dvojnemu označevanju cen, ki je trajalo 16 mesecev in je bilo najdaljše v zgodovini območja evra, še naprej zelo naklonjeni in ga označujejo za koristnega. Večina trgovcev se je tako odločila, da bo cene v obeh valutah kljub temu, da to z julijem ne bo več obvezno, označevala še naprej.

Potrošniki so evro, ki je slovensko valuto tolar nadomestil v začetku leta, dobro sprejeli, izkušnje nekaterih trgovcev pa kažejo, da se nanj še niso dodobra navadili. Večina trgovskih podjetij se je tako po navedbah Trgovinske zbornice Slovenije odločila, da bo cene dvojno označevala še naprej, saj to potrošnikom po njihovem mnenju lahko olajša nakupe.

Trgovci bodo na označevanje samo v evrih večinoma prešli postopno. V Mercatorju in Sparu so se odločili, da bodo obdobje dvojnega označevanja cen podaljšali vsaj do konca letošnjega leta. V Petrolu bodo cene dvojno označevali najmanj do konca septembra, nato pa se bodo odločili, ali bodo to obdobje še podaljšali ali ne. Medtem ko bodo dvojno označene cene predvidoma do konca leta obdržali tudi v Tušu, bodo tolarske cene v Merkurju z julijem postopno začeli ukinjati.

K takšni odločitvi trgovcev je, kot so navedli nekateri, pripomogla raziskava Eurobarometra in spletna anketa Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Kot je razvidno iz spletne strani zveze, se je za možnost podaljšanja dvojnega označevanja cen doslej zavzelo 71,6 odstotka od 1364 sodelujočih.

Raziskava Eurobarometra, posvečena uvedbi evra v Sloveniji, pa je konec maja pokazala, da je 81 odstotkov prebivalcev dvojno označevanje cen označilo za koristno. Iz rezultatov med drugim izhaja tudi, da skoraj polovica prebivalcev Slovenije pri manjših vsakodnevnih nakupih razmišlja večinoma v evrih, pri nakupih večjih vrednostih pa še vedno v tolarjih.

V ZPS se zavzemajo za nadaljevanje prostovoljnega dvojnega označevanja cen. V gospodarski, obrtni in trgovinski zbornici pa poudarjajo, da mora biti ta odločitev v rokah posameznih družb, saj so s tem povezani stroški. V trgovinski zbornici so ob tem opozorili na morebiten negativni učinek predolgega označevanja cen v obeh valutah, saj je to lahko potuha za prelaganje oblikovanja občutka za vrednost v evrih, so povzeli pomisleke.

Vir: Slovenska tiskovna agencija