Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Novinarska konferenca ZPS: Tokrat več podražitev v trgovini kot pri storitvah

13. junij 2007

Zveza potrošnikov Slovenije je v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave predstavila rezultate drugega snemanja cen v letu 2007 in šestega snemanja od začetka projekta 'Spremljanje cen ob prehodu RS na evro'. Snemanje je bilo izvedeno maja 2007.

Tudi tokrat so pripravili dodatno analizo košarice izdelkov in storitev, ki jo od februarja 2006 spremljajo v okviru projekta. Pokazalo se je, da se je v primerjavi z marcem število izdelkov in storitev z višjo ceno dvignilo za dobrih osem odstotkov - to predvsem na račun tistih izdelkov, ki so v prvih 12 mesecih spremljanja cen ostali na isti ravni. Med zaznanimi podražitvami so tako zamrznjen krompirček, ribe, sadni sokovi, nekatera zdravila, mlečni izdelki, tunina, jajca in mesni izdelki. Pri storitvah lahko med podražitvami najdemo frizerje, avtošole, nekatere javne in gostinjske storitve ter rekreacijo.

V zadnjem trimesečju (februar 2007 - maj 2007) je na ravni celotne košarice 67,8 odstotka cen ostalo na isti ravni, 10,8 odstotka cen se je znižalo, 21,3 odstotka pa se je dvignilo, podražilo pa se je 11,6 odstotka vseh storitev in 22,7 odstotka vseh izdelkov iz naše košarice.

V pričakovanju konca obveznega dvojnega označevanja cen je ZPS na Trgovinsko, Obrtno in Gospodarsko zbornico naslovila prošnjo, naj svojim članom posreduje vprašalnik o možnosti prostovoljnega nadaljevanja dvojnega označevanja cen po 30. juniju 2007. Na Zvezi potrošnikov Slovenije namreč menijo, da bi to slovenskim potrošnikom koristilo, kar kažejo tudi nekateri statistični podatki.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije