Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

V obtoku prvi slovenski priložnostni evrski kovanec

26. marec 2007

Države območja evra, med njimi Slovenija, so ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe dale v obtok priložnostni kovanec za dva evra, na katerem je upodobljena odprta knjiga - Rimska pogodba, v ozadju pa vzorec, ki krasi tla Kapitolskega trga v Rimu, kjer je bila 25. marca 1957 pogodba podpisana. Gre za prvi priložnostni evrski kovanec, ki ga je izdala tudi Slovenija, zanimanje med zbiratelji, ki lahko kovance kupijo od danes dalje, pa je sodeč po dolgih vrstah pred bankami, veliko.

Ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe so vse članice območja evra prvič izdale priložnostni kovanec v počastitev istega dogodka, hkrati pa je to tudi prvi obtok evrskih kovancev s skupnim motivom na obeh straneh, vendar z napisi v različnih jezikih držav območja evra. V zgornjem delu slovenskega kovanca tako piše "Rimska pogodba" in "50 let", v spodnjem pa "2007" in "Slovenija".

Spominske kovance je možno kupiti po nominalni vrednosti na blagajniških okencih poslovnih bank in na blagajni Banke Slovenije; pri slednji so sicer že takoj zjutraj pošli. Zaradi manjše količine izdelanih kovancev ter velikega zanimanja domačih in tujih numizmatikov je Banka Slovenije na svojem blagajniškem okencu omejila prodajo eni osebi na največ pet kovancev, tako da bi bili kovanci dostopni čim večjemu številu zainteresiranih.

Najmanj kovancev bo namreč v okviru priložnostne izdaje prav slovenskih. Slovenija, ki se je z letošnjim letom pridružila območju evra, bo tako izdala "samo" 400.000 priložnostnih kovancev, medtem ko jih bo Nemčija največ, in sicer kar 30 milijonov. Skupaj bo nakovanih 90 milijonov kovancev, je minuli teden sporočila Evropska komisija. Vrednost priložnostnih kovancev znaša vedno dva evra, namenjeni pa so obtoku v celotnem območju evra.

Vir: Slovenska tiskovna agencija