Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Avstrijska centralna banka počastila slovenski prevzem evra

19. marec 2007

Avstrijska centralna banka je v Gradcu pripravila kulturni dogodek v počastitev uvedbe evra v Sloveniji. Prireditve sta se med drugim udeležila guverner avstrijske centralne banke (OeNB) Klaus Liebscher in guverner slovenske centralne banke Mitja Gaspari.

Gaspari je udeležencem predstavil slovensko pot do evra. Kot je med drugim poudaril, vstop Slovenije v območje evra ni le priznanje za pretekle dosežke, temveč bolj zaveza za prihodnost. "Prihodnji izzivi so povezani z vzdržno rastjo, izboljšano konkurenčnostjo in ohranjanjem finančne stabilnosti," je dejal.

Po Gasparijevih besedah se banke soočajo s tveganji, ki izhajajo iz integracije evropskih finančnih trgov. "To so izzivi za slovensko in avstrijsko centralno banko, da še okrepita sodelovanje, ki je bilo doslej na več področjih zelo bogato in uspešno," je dodal Gaspari in se avstrijskim kolegom zahvalil za dosedanjo pomoč in sodelovanje.

Liebschner pa je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal, da je uvedba evra v Sloveniji pokazala, kako pomembno je, da je OeNB navzoča tudi v tem območju. Po njegovih besedah je izpostava OeNB v Gradcu igrala pomembno vlogo pri koordinaciji s slovensko centralno banko, meni pa tudi, da se za slovenske izkušnje z uvedbo evra zanima že več centralnih bank držav vzhodne Evrope.

Guverner OeNB je Slovenijo dvojno pohvalil, kot prvo novo članico EU, ki je uvedla evro, po drugi strani pa, ker se je Slovenija odločila za nov scenarij, namreč tako imenovani "veliki pok", ko pride do zamenjave valute v enem samem dnevu.

Vir: Slovenska tiskovna agencija