Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Inflacija v območju evra januarja navzdol

28. februar 2007

Letna stopnja inflacije v območju evra se je v primerjavi z decembrom lani januarja zmanjšala za 0,1 odstotka na 1,8 odstotka, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. Tudi v celotni Evropski uniji se je inflacija januarja na letni ravni v primerjavi z lanskim decembrom zmanjšala za 0,1 odstotka na 2,1 odstotka. V Sloveniji je bila januarja letna stopnja inflacije 2,8-odstotna.

Januarja so najnižje stopnje inflacije v EU na letni ravni beležile Nizozemska (1 odstotek), Malta (1,2 odstotka) in Finska (1,3 odstotka). Najvišje so bile letne inflacijske stopnje na Madžarskem (8,4 odstotka), v Latviji (7,1 odstotka) in v Bolgariji (6,9 odstotka). V primerjavi z decembrom 2006 se je letna stopnja inflacije zvišala v 11 članicah povezave, v 15 se je znižala, v eni pa je ostala na enaki ravni.

Najnižje letno povprečje inflacije so januarja beležile Poljska in Finska (po 1,3 odstotka) ter Švedska (1,5 odstotka), najvišje pa Bolgarija (7,4 odstotka), Latvija (6,5 odstotka) in Romunija (6,2 odstotka). Za Slovenijo je letno povprečje 2,6 odstotka.

Največ so januarja k letni inflaciji po podatkih Eurostata prispevale višje cene alkohola in tobaka (3,7 odstotka), izobraževanja (3,3 odstotka) in stanovanj (za 3,1 odstotka).

V izračun inflacije v območju evra so bili tokrat prvič vključeni podatki za Slovenijo, ki je v območje evra vstopila s 1. januarjem. Podatki o inflaciji v celotni EU za januar temeljijo na podatkih vseh sedemindvajsetih članic, vključno z novima članicama Romunijo in Bolgarijo.

Vir: Slovenska tiskovna agencija