Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

V bankah brezplačna zamenjava tolarjev še do četrtka

25. februar 2007

V četrtek, 1. marca, se bo zaključilo obdobje brezplačne zamenjave tolarske v evrsko gotovino v bankah, poštah in hranilnicah. Te bodo z 2. marcem za zamenjavo zaračunavale provizijo, tisti, ki jim bo tudi po tem datumu ostalo še kaj tolarske gotovine, pa jo bodo lahko v evre brezplačno zamenjali na blagajni Banke Slovenije v Ljubljani. Tolarske kovance bo mogoče zamenjati še deset let, tolarske bankovce pa brez časovne omejitve.

Banke ali hranilnice lahko v 60-dnevnem obdobju brezplačne zamenjave tolarjev v evre po končnem tečaju zamenjave (239,64 tolarja za evro), ki se bo izteklo v četrtek, zahtevajo, da se menjave zneskov nad 1500 evri najavijo delovni dan prej, sicer lahko zaračunajo stroške menjave. Banke so v številnih poslovalnicah, da bi olajšale postopek vračanja tolarskih kovancev, namestile samopostrežne števne stroje za tolarje.

Po uvedbi skupne evropske valute z letošnjim 1. januarjem, ki je zamenjala nekdanjo nacionalno valuto tolar, je steklo 14-dnevno obdobje dvojnega obtoka gotovine. Po podatkih Banke Slovenije se je do izteka tega obdobja v banke vrnilo 90 odstotkov tolarskih bankovcev. Vračanje kovancev pa je potekalo nekoliko bolj počasi, saj so jih prebivalci Slovenije v banke prinesli dobro četrtino količine, ki je bila v obtoku oktobra lani.

Vir: Slovenska tiskovna agencija