Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Danes prve pokojnine v evrih

31. januar 2007

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) bo danes prvič izplačal pokojnine v novi valuti evru. Uporaba nove valute bo za starejše ljudi vsaj v začetku zahtevnejša, nenazadnje je vrednost evrskih kovancev precej večja od tolarskih. Upokojenci se bodo sicer pokojnin zagotovo razveselili, saj je od zadnjega izplačila preteklo že več kot mesec dni. ZPIZ je namreč decembrske pokojnine zaradi priprav na prevzem evra izplačal teden dni prej kot običajno, to je 22. decembra.

V obvestilih o pokojnini, ki jih prejemajo upokojenci, je že od lanskega septembra naveden tudi informativni znesek izplačila v evrih. Po podatkih za lanski oktober na ZPIZ izplačajo mesečno nekaj več kot 511.000 pokojnin, med njimi jih približno 63.000 upokojencem na dom prinese poštar. Povprečna pokojnina skupaj z varstvenim dodatkom znaša nekaj manj kot 500 evrov. Najnižja starostna pokojnina je bila oktobra 365,43 evra, najvišja pa 1682,95 evra.

V skladu z novembrskim enoodstotnim povišanjem pokojnin je najnižja pokojninska osnova približno 450 evrov, najvišja pa približno 1800 evrov. Kmečka pokojnina znaša nekaj več kot 190 evrov, kmečka borčevska pokojnina pa dobrih 380 evrov. Znesek državne pokojnine je nekaj nižji od 150 evrov.

Danes pa je zadnji dan, ko je še mogoče poravnati obveznosti s posebnimi položnicami, izdanimi v letu 2006. Vendar tudi za te velja, da mora biti v polju "namen plačila" naveden tudi preračun v evre. S 1. februarjem bo treba take posebne položnice prepisati na nov obrazec. Plačilne naloge pa v bankah že od 1. januarja sprejemajo le še na na novem obrazcu.

Vir: Slovenska tiskovna agencija