Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Slovenija deležna čestitk za uvedbo evra

30. januar 2007

Minister za finance dr. Andrej Bajuk se je danes udeležil zasedanja Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN), prvega v času nemškega predsedovanja. Kolegom je minister Bajuk poročal o prevzemu evra v Sloveniji in pri tem ocenil, da je bil prehod na novo valuto uspešen. Pozitivno oceno uvedbe evra v Sloveniji sta podala tudi komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia in predsednik Evropske centralne banke Jean - Claude Trichet.

"Skoraj mesec dni po uvedbi evra lahko zatrdim, da je bil prehod na novo valuto uspešen. Celo več - morebitni zapleti, ki bi terjali posebno pozornost, se niso uresničili," je na predstavitvi dejal Bajuk. Poudaril je, da nemoten prehod na novo valuto zagotovo nakazuje, da smo Slovenci evro prevzeli za svojo valuto in dodal, da zdaj ključni izziv ostaja preprečevanje neupravičenega dviga cen.

"Podatki, ki so na voljo, kažejo, da so se sicer že v decembru v nekaterih dejavnostih cene neupravičeno dvignile, vendar je treba poudariti, da je stanje daleč od alarmantnega ter da vlada in potrošniške ustanove uspešno nadaljujejo z dejavnostmi za preprečevanje  neupravičenega dviga cen," je pojasnil Bajuk. Med temi ukrepi je med drugim omenil intenzivno informacijsko kampanjo, dvojno označevanje cen in črno listo Zveze potrošnikov Slovenije. "Slovenski tolar je bil v vseh pogledih dobra valuta, a prepričani smo, da smo jo zamenjali za boljšo in to na učinkovit način, brez večjih zapletov," je sklenil finančni minister Bajuk.

Trichet je dejal, da je bila uvedba evra v Sloveniji neverjeten uspeh, kar potrjujejo tudi številke, saj je bila menjava hitrejša in učinkovitejša kot v preteklosti. Tudi komisar Almunia je uvedbo evra v Sloveniji označil za uspeh in kot pomemben element  pri tem izpostavil, da so slovenski državljani že prej poznali evrsko gotovino. Dejal je, da je bila menjava bankovcev hitra in uspešna. Ugotovil pa je, da je sicer do nekaj posamičnih neupravičenih dvigov cen res prišlo, vendar so bila ta povišanja bistveno manjša, kot se je ustvaril splošni vtis v javnosti.

Sicer pa so finančni ministri na tokratnem zasedanju Ecofin uvodoma slišali kratko predstavitev predsedujoče Nemčije, ki je izpostavila bistvene prednostne naloge 18-mesečnega programa predsedovanja s finančnega področja, ki ga je pripravila skupaj s Portugalsko in Slovenijo. Poleg tega so ministri obravnavali še postopek presežnega primanjkljaja proti Franciji in konvergenčna poročila Komisije ter Evropske centralne banke.

Vir: Ministrstvo za finance - Služba za odnose z javnostmi