Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Konferenca o evru: Sloveniji velike pohvale, a tudi opozorila

15. januar 2007

Prvi dan, ko je v Sloveniji evro dokončno nadomestil tolar, je Ljubljana gostila konferenco o evru. Visoki gostje Evropske komisije in Evropske centralne banke (ECB), med njimi predsednik ECB Jean-Claude Trichet, luksemburški premier in predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker ter evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia, so državo pohvalili za izjemen dosežek in jo opozorili na nadaljnje izzive, zlasti na staranje prebivalstva in dolgoročno vzdržnost javnih financ.

"Naj čestitam vsem, ki so bili vključeni v prehod na evro, ki je potekal gladko in brez vsakih težav... Čestitam za odličen dosežek in vam izrekam dobrodošlico. Bravo, Slovenija," je poudaril Trichet. Enako pohvalo sta državi izrekla Juncker in Almunia ter ostali predstavniki Evropske komisije in ECB. Slovenija je po Trichetovih besedah lahko vzor ostalim državam, ki se na uvedbo evra še pripravljajo. "Izkušnje Slovenije bodo zelo koristne tudi za druge države," je menil tudi Almunia.

Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je izrazil prepričanje, da Slovenija uvedbo evra dojema kot izziv in priložnost. "Prehod tolarja v evro je zato zgodovinski prehod in prehod zgodovinskega," je ocenil. Minister za finance Andrej Bajuk je zagotovil, da se Slovenija zaveda odgovornosti in dejal, da država ob uvedbi evra prinaša sporočilo: Žive naj vsi narodi! "To preprosto sporočilo je izraz našega upanja in naše trdne zaveze tako EU kot širši svetovni skupnosti," je dejal Bajuk.

Slovenija je v 15 letih, kot je povzel Trichet, imela tri valute; dinar, tolar in evro, če ne upoštevamo še bonov. "To je jasen dokaz, da je gospodarski razvoj lahko zelo hiter, če se država tako odloči," je dejal. Slovenija je prva med desetimi državami, ki so se EU pridružile leta 2004, ki je prevzela evro, rezultat pa kaže precejšen napredek države v nominalni in realni konvergenci. "Ta napredek je občudovanja vreden," je ocenil Trichet.

Trichet, Juncker in Almunia so Slovenijo - kljub temu, da je danes, kot je dejal Almunia, "dan za proslavljanje" - opozorili na prihodnje izzive. Po besedah Almunie mora inflacija ostati na nizki ravni, predvsem za ohranjanje konkurenčnosti, država pa mora poskrbeti za zdrave in stabilne javne finance. Slovenija mora po mnenju vseh izvesti fiskalne in strukturne reforme, zlasti zaradi staranja prebivalstva.

Vir: Slovenska tiskovna agencija