Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Uvedba evra pomemben korak za Slovenijo in celotno EU

15. januar 2007

Prevzem evra je pomemben korak za Slovenijo, pa tudi za celotno EU, ki potrebuje pozitivne zglede, je bilo glavno sporočilo ponedeljkove slovesnosti ob uvedbi evra v Sloveniji. Prireditve v Cankarjevem domu so se na povabilo premiera Janeza Janše udeležili najvišji predstavniki več članic EU na čelu s predsedujočo uniji, nemško kanclerko Angelo Merkel, ter najvišji predstavniki evropskih institucij na čelu s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Prevzem evra je bil velik korak za Slovenijo in majhen za Evropsko monetarno unijo, za Evropsko unijo pa korak v pravo smer ob pravem času, je pred zbranimi državniki v Cankarjevem domu dejal slovenski premier Janez Janša. Uvedba skupne evropske valute je bil "pravočasen odgovor na izzive prihodnosti", odgovor, ki se zaveda tudi odgovornosti do prihodnjih generacij Evropejcev, je poudaril.

Za uvedbo evra je bilo potrebnih veliko opaznih in manj opaznih naporov, je spomnil premier in se ob tem zahvalil "vsem dosedanjim predsednikom in članom slovenskih vlad, še posebej finančnim ministrom, poslancem slovenskega parlamenta, guvernerjema in članom Sveta Banke Slovenije za pravočasne in pravilne odločitve na zahtevni poti".

Na novinarski konferenci po slovesnosti je Janša zatrdil, da bo Slovenija kredibilna članica evroskupine. "Sposobni smo držati besedo in obljube ter se držati pravil," je zagotovil.

V to verjame tudi predsednik evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, ki je dejal, da bosta "območje evra in evroskupina s članstvom Slovenije bogatejša. "Imeti Slovenijo na krovu je imeti na krovu državo, ki ve, kaj in kako je treba," je dejal Juncker na skupni novinarski konferenci po prireditvi v Cankarjevem domu.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je na slovesnosti nastopila kot prva govornica, je spomnila, da so bila za to, da je lahko Slovenija kot prva izmed novih članic unije uvedla evro, "potrebna velika prizadevanja, ki pa so se izplačala, tako Sloveniji kot tudi EU". Obenem je to "vzpodbuda za druge članice EU", ki se morajo zgledovati po Sloveniji.

Da je Slovenija "dober zgled" ostalim novinkam v EU, pa tudi tistim državam, ki si za članstvo šele prizadevajo, je bil prepričan tudi italijanski premier Romano Prodi.

Da je Slovenija zgled za Slovaško, je dejal slovaški premier Robert Fico, ki upa, da bo njegova država evro uvedla leta 2009. Vsi se sprašujejo, kaj je razlika med Slovaško in Slovenijo; v naslednjih dveh letih bo to evro, je bil hudomušen Fico.

Ob čestitkah Sloveniji pa je vrsta govornikov opozorila tudi na naloge, ki Slovenijo še čakajo. Uvedba evra še ne pomeni, da je delo končano, evro prinaša tudi odgovornost, je dejal predsednik komisije Barroso. Evro prinaša prednosti, a ne pričakujte, da bo prinesel višjo gospodarsko rast, saj k temu lahko prispevajo samo strukturne reforme, je opozoril.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet je posebej omenil omejitve, ki še vedno veljajo za slovenske delavce pri dostopu na trge dela v večini starih članic EU in ki po njegovem prepričanju ne spadajo v območje evra.

S tem se je na novinarski konferenci po slovesnosti strinjal predsednik Evropske komisije, ki je državam članicam EU oziroma "vsaj državam v evroobmočju" priporočil, naj te omejitve čimprej odpravijo.

Vstop Slovenije v območje evra je najboljši dokaz, da monetarna unija ni mišljena kot zaprt klub, pa je poudaril belgijski premier Guy Verhofstadt. Čestitke Sloveniji sta izrekla tudi grški premier Kostas Karamanlis in predsednik madžarske vlade Ferenc Gyurcsany.

Slovesnosti se je poleg tujih gostov - v Ljubljano je pripotovalo sedem predsednikov vlad ter številni ministri - udeležil ves slovenski državni vrh na čelu s predsednikom države Janezom Drnovškom in predsednikom DZ Francetom Cukjatijem. Med gosti je bil tudi guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, poslanci, predstavniki državnega sveta, političnih strank, sodstva, gospodarstva in verskih skupnosti. Med nagovori je potekal kulturni program, v katerem so sodelovali priznani izvajalci.

Predsedniki vlad in ministri so se pred slovesnostjo v Cankarjevem domu udeležili odprtja razstave o zgodovini denarja na Slovenskem, že pred tem pa je premier Janša za svoje kolege na Bledu priredil slavnostno kosilo.

Ob robu slovesnosti so ves dan potekala tudi dvostranska srečanja, saj sta bila predsednika madžarske in slovaške vlade tudi na delovnem obisku v Sloveniji. Na prvem obisku v Sloveniji po nastopu nove avstrijske vlade je bila tudi avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik.

Vir: Slovenska tiskovna agencija