Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Slovenija uspešno prevzema evro

5. januar 2007

Slovenski prehod na evro poteka hitro in uspešno ter za zdaj brez večjih težav. Po zgolj nekaj delovnih dneh je evro v denarnicah in torbicah Slovencev že v veliki meri zamenjal tolarje in vse kaže, da bo tolarski bankovci in kovanci umaknjeni iz obtoka že precej pred sredino januarja, ko bo končano obdobje dvojnega obtoka.

"Prevzem evra v Sloveniji poteka zelo hitro in brez zapletov. To kaže, da so Slovenci izkoristili izkušnje prve skupine držav članic območja evra, hkrati pa je to tudi dokaz odličnih priprav," je povedal evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia.

Vse kaže, da slovenski prehod na evro s 1. januarjem poteka gladko. Gotovinska plačila v evrih postajajo že stalnica in naj bi povsem prevladala precej pred iztekom 14-dnevnega obdobja dvojnega obtoka, kot ga predvideva načrtu za prehod na evro. V sredo - prvi delovni dan, saj je bil tudi 2. januar v Sloveniji praznik - se je do konca delovnega dne približno 40 % slovenske valute, tolarjev, vrnilo v banke in umaknilo iz obtoka. Od začetka januarja v bankah izdajajo le evre, trgovci pa tolarjev ne vračajo več. Potem ko je bilo v bankah v prvih dveh delovnih dneh nenavadno živahno, saj je mnogo strank želelo čim prej zamenjati prejšnjo valuto za evre, se zdaj položaj umirja.

Četrtega januarja zvečer je sodeč po dnevni anketi, ki je bila za Komisijo izvedena med slovenskim prebivalstvom1, že 39 % Slovencev zatrjevalo, da imajo v denarnicah samo bankovce v evrih, še 31 % pa, da jim je ostalo le nekaj tolarskih. Za kovance sta bila ustrezna deleža 54 % in 24 %.

Med umikom tolarja iz obtoka se gotovinska plačila v evrih stalno povečujejo in so 4. januarja zvečer obsegala že več kot pol (54 %) vseh gotovinskih plačil. To je tudi primerljivo z izkušnjo iz leta 2002. Stoodstotni delež naj bi dosegla v nekaj dneh.

Zdaj dostopni podatki kažejo, da so banke do konca leta 2006 sprejele za 772 milijonov evrov bankovcev in 250 milijonov kovancev (v vrednosti približno 84 milijonov evrov).

Vir: Evropska komisija