Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Danes prvi delovni dan po uvedbi evra

3. januar 2007

Danes je prvi delovni dan po uvedbi evra v Sloveniji. Banke so vnovič vzpostavile plačilni promet, na preizkušnji pa so tudi trgovine, ki so bile med novoletnimi prazniki večinoma zaprte. Zdaj bodo morale vse do 14. januarja sprejemati tako tolarje kot evre, vračila pa izvrševati samo v evrih. Po enem tednu se je znova začelo trgovati tudi na Ljubljanski borzi.

Bančne poslovalnice so se odprle po običajnem delovnem času, po načrtih bo mogoče opravljati vse bančne storitve. Danes zjutraj so začele delati tudi vse sodobne tržne poti, ki jih ni bilo mogoče uporabljati od 29. decembra zvečer. Manjše banke so elektronske poti odprle že v torek.

Banke so v noči na 1. januar preračunale stanja na računih svojih komitentov iz tolarjev v evre. Poslovanje na vseh računih bo odslej potekalo izključno v novi nacionalni valuti. To velja tudi za tisti denarni promet, ki je morebiti nastal še lani 29., 30. ali 31. decembra, a bo na računu prejemnika knjižen po 1. januarju.

Z uvedbo evra so začeli veljati novi obrazci za plačilni promet v Sloveniji, in sicer posebna položnica, posebna nakaznica in plačilni nalog. Novi obrazci se od starih razlikujejo po barvni podlagi, oznaki valute ter uvedbi mednarodne bančne številke IBAN v poljih računa nalogodajalca in računa prejemnika. S "starimi" položnicami bo mogoče obveznosti poravnati še do konca januarja, vendar le v primeru, da imajo v namenu plačila naveden tudi preračun v evre.

Cene blaga in storitev bodo do konca letošnjega junija še vedno zapisane v evrih in tolarjih, je pa poslej vodilna cena zapisana v evrih in ne več v tolarjih. Obdobje dvojnega obtoka bo veljalo še do vključno 14. januarja; do takrat je mogoče plačevati v tolarjih in evrih, medtem ko morajo trgovci kupcem vračati evre.

Potem ko je Ljubljanska borza zaradi učinkovitega in varnega prehoda na evro v letu 2006 trgovanje končala s 27. decembrom, bo danes možen ponovni vnos naročil v valuti evro za vse borzne člane že od 7. ure dalje. Trgovanje bo potekalo po običajnem urniku med 9.30 in 13. uro.

Vir: Slovenska tiskovna agencija