Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Evro postal slovenska nacionalna valuta

1. januar 2007

Slovenija je opolnoči kot prva od desetih držav, ki so članice EU postale 1. maja 2004, vstopila v območje evra. Evro je tako postal slovenska nacionalna valuta, in sicer, po prvih podatkih sodeč, popolnoma brez težav. Evrske bankovce je mogoče dvigniti že na večini bančnih avtomatov, ki so jih z namenom prilagoditve za izplačevanje evrov iz omrežja izključili v nedeljo zvečer, v slabih dveh urah je bila opravljena tudi prilagoditev POS terminalov.

Vstop Slovenije v območje evra je po besedah guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija velik uspeh za državo in vse njene državljane. "Poslavljamo se od zelo dobre valute, približujemo se prav tako dobri ali še boljši," je kmalu po polnoči v Ljubljani izjavil Gaspari, ki je skupaj z finančnim ministrom Andrejem Bajukom ter nekdanjim guvernerjem Francetom Arharjem pričakal novo leto in s tem slovo tolarja ter prihod nove valute - evra.

Banka Slovenije je ob tej priložnosti za eno uro odprla svojo blagajno na Slovenski cesti 35 v Ljubljani in kot prvi je nekaj tolarjev za evre zamenjal Gaspari. Za 20.000 tolarjev mu je blagajničarka izročila nekaj več kot 80 evrov. "Poslavljanje običajno ni preveč prijazno. To pot gre za lepe spomine, hkrati pa za upanje, da gremo v čas z novo valuto, ki je prav tako ali celo boljša od valute, ki smo jo imeli," je dejal Gaspari.

Kot je pojasnil Gaspari, je evro boljša valuta zato, ker zajema velik del sveta. Lahko smo srečni, da smo v krogu tistih, ki na nek način krojijo svetovno politiko in gospodarstvo, je dejal. Po Bajukovih besedah je evro zelo trdna valuta in bo takšna tudi vnaprej. "Dejansko kot mednarodna valuta zelo močno napreduje. Trenutno je že nad 25 odstotkov vseh rezerv na svetu v evrih," je nanizal minister, zatem pa na bankomatu v prostorih Nove Ljubljanske banke v središču mesta dvignil 100 evrov. Z njimi si bo verjetno, kot je sam dejal, najprej privoščil kavo. Vstop Slovenije v območje evra je projekt, ki smo ga dosegli vsi Slovenci in Slovenke, je opozoril Bajuk. "To je bil velik izziv za naše gospodarstvo, tudi za našo politiko in tudi za socialne partnerje. Vsi smo skupaj stopili in dejansko tudi to izpeljali," je dejal.

Delovanje bankomatov je kmalu po polnoči preizkusil tudi nekdanji dolgoletni guverner Banke Slovenije Arhar. Ob tem je izrazil prepričanje, da je evro v Sloveniji dobrodošel, da bo dobro sprejet in bo dobro služil kot "najboljše menjalno sredstvo vsem državljankam in državljanom". Bankart, ki je v nedeljo okoli 21. ure izklopil celotno mrežo 1524 bančnih avtomatov, je takoj po polnoči začel s ponovnim vključevanjem avtomatov. V štirih urah so jih vključili že 1099 oz. 72,2 odstotka vseh, so sporočili iz Združenja bank Slovenije. Bankomati po novem izdajajo bankovce v vrednosti 10 in 20 evrov.

Tudi trgovci z evrom nimajo nobenih težav. Že nekaj minut po polnoči je bilo med drugim mogoče z evri plačevati nakupe na vseh Petrolovih odprtih bencinskih servisih. Na bencinskem servisu na Celovški 226 v Šiški je svoj avtomobil z gorivom prvi oskrbel predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski. "Že pet minut čez polnoč je bencinski servis normalno obratoval," je povedal za STA ter zagotovil, da je prvo točenje bencina potekalo popolnoma brez težav. Prehod na skupno evropsko valuto so uspešno prestale tudi avtocestne cestninske postaje.

Slovenska prestolnica je tako v okviru letošnjega praznovanja ob slovesu od starega in vstopu v novo leto posebej obeležila tudi slovo od tolarja in uvedbo evra. Večtisočglava množica je namreč točno opolnoči, hkrati z bučnim začetkom novoletnega ognjemeta, pokanjem petard in veselim odpiranjem steklenic s peninami, v zrak izpustila več tisoč rumenih in modrih balonov, namenjenih počastitvi uvedbe evra v Sloveniji.

Ljudje so evro sprejeli z mešanimi občutki. Medtem ko se enim sama uvedba evra ne zdi nič posebnega, pa se drugi bojijo zvišanja cen in tretji veselijo, da jim ob potovanjih v tujino ne bo več potrebno menjati denarja.

Z uvedbo evra je začelo teči štirinajstnevno obdobje, v katerem je mogoče blago in storitve še vedno plačevati s tolarji, vračilo pa mora biti brez izjeme v evrih. Cene izdelkov in storitev bodo sicer v evrih in tolarjih sicer označene še do konca junija letos, pri čemer bo evro označen kot vodilna valuta.

V bankah vse do 1. marca brezplačno menjajo tolarje po končnem tečaju, ki so ga julija lani določili na srečanju finančnih ministrov EU pri 239,640 tolarja za evro. Že med novoletnimi prazniki pa je v 43 slovenskih krajih odprtih 54 bančnih poslovalnic, kjer je možna zamenjava tolarjev v evre.

Vir: Slovenska tiskovna agencija