Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Obvestilo o dogajanju v dežurnih poslovalnicah

1. januar 2007

Banke so se dogovorile, da bodo imele v 42 krajih po Sloveniji odprte dežurne poslovalnice tudi 1. in 2. januarja, med 10 in 14 uro.

V času poslovanja dežurnih poslovalnic je bila mogoča samo zamenjava tolarskih bankovcev in kovancev v evrske bankovce in kovance ter večjih evrskih apoenov v manjše. Drugih bančnih storitev, vključno z vpogledi v stanje na računih in dvigi z računov, ni bilo mogoče opravljati. Javnost je bila o tem očitno dobro obveščena, saj niso bile zabeležene večje zahteve po drugih storitvah.

V času današnjega dežurnega poslovanja ugotavljamo, da je bil obisk zmeren. Še največ obiska je bilo na začetku odprtja poslovalnic, kasneje pa so bili obiski umirjeno porazdeljeni. Nikakor pa ni prihajalo do vrst ali čakanja. Obisk je bil tudi nekoliko večji v večjih mestih v primerjavi z manjšimi, kjer je bil obisk dokaj skromen.

Obiskovalci so bili predvsem starejši občani. V povprečju so zamenjevali vrednosti med 100 in 250 evri. Tisti, ki pa so to delali za svojo dejavnost so zamenjevali nekaj čez 1.000 evrov. Od tu tudi izhaja povečano povpraševanje po evrokovancih. Samo zamenjav apoenskih vrednosti iste valute pa je bilo relativno malo.

V krajih kjer se zadržujejo tuji turisti pa je bilo opaženo zanimanje za slovenske evro kovance.

Seznam dežurnih poslovalnic je na voljo na spletni strani www.zbs-giz.si.

Naj poleg tega podamo še informacijo, da je bilo do pol četrte ure vključeno že 1.400 bančnih avtomatov, kar predstavlja 91,98 % celotne mreže. Do druge ure je bilo na bančnih avtomatih skoraj 32.000 obiskovalcev, od tega jih je prek 17.000 opravilo dvig, v povprečnem znesku 45 evrov.

Sicer pa smo od bank prejeli tudi obvestila, da vse aktivnosti, ki so povezane s informacijskimi postopki potekajo skladno z načrti in brez zapletov, tako da je mogoče z optimizmom pričakovati prvi delovni dan, v sredo.

Vir: Združenje bank Slovenije