Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Bajuk in Gaspari pred uvedbo evra optimistična

29. december 2006

Tri dni pred uvedbo evra v Sloveniji sta finančni minister Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari prepričana, da je država na evro dobro pripravljena. "Na ta dogodek gledamo z določenim optimizmom. Prepričani smo, da smo vzpostavili infrastrukturo in zadostno informiranost, da bomo znali pravočasno rešiti težave, ki se bodo prav gotovo tudi pojavile," je na današnji novinarski konferenci dejal Bajuk.

Andrej Bajuk, Mitja Gaspari
datoteka za tisk [878 Kb]
Foto: Arsen Perić - Salomon 2000

"Na ta prehod smo še kako pripravljeni ... da ta prehod ne bo boleča izkušnja v Sloveniji," je zatrdil finančni minister. "Prepričan sem, da smo na evro dobro pripravljeni," pa je izpostavil guverner. Po njegovih besedah "je kakršna nervoza glede zadostne količine evrske gotovine in glede poslovanja bank nepotrebna".

Kot je orisal Gaspari, je sedaj v obtoku za približno milijardo evrov v tolarski protivrednosti gotovine, Banka Slovenije pa je skupaj z državo naročila več kot dve milijardi evrske gotovine, tako bankovcev kot kovancev. "Gotovine je v izobilju in je ne bo primanjkovalo," je zagotovil.

Gaspari je izrazil pričakovanje, da se bo večina tolarske gotovine v trezorje Banke Slovenije večinoma vrnila že v prvem tednu po novem letu. Postopki za izbiro izvajalca, ki bo uničil tolarsko gotovino, že tečejo, po njegovih pričakovanjih pa naj bi bilo ta postopek končan v nekaj mesecih.

"Banke so na evro dobro pripravljene in treba jim je dati veliko priznanje," je ocenil guverner. Napake so po njegovem prepričanju možne, a ocenjujejo, da je sistem dovolj robusten. Vsa testiranja bančnega okolja so po njegovih navedbah pokazala, da je programska oprema stabilna in da bodo bankomati delovali korektno.

Tiskovna konferenca
datoteka za tisk [982 Kb]
Foto: Arsen Perić - Salomon 2000

Za primer težav so predvideni tudi rezervni scenariji. V primeru težav pri delovanju bankomatov bodo banke 1. in 2. januarja 2007 odprle dodatne rezervne podružnice, za primer težav pri delovanju POS terminalov pa bodo morali trgovci ročno zabeležiti transakcijo (uporabiti t.i. slip).

Guverner je znova poudaril, da bo časa za zamenjavo tolarjev v evre dovolj. Ob tem se je zahvalil tudi upokojencem, ki so zadnje izplačilo pokojnin, ki se je izjemoma predčasno izvršilo 22. decembra, pospremili "brez vrst in nezadovoljstva".

Gaspari je spomnil, da je Slovenija že pred leti izrazila željo po čimprejšnji vključitvi v vse evropske integracije. Bajuk ga je dopolnil, da je uvedba evra projekt in dosežek vseh v državi. "Vendar moramo to, kar smo dosegli, tudi obdržati," je poudaril in dodal, da bo tudi v prihodnje zelo pomemben socialni sporazum.

Vir: Slovenska tiskovna agencija