Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

ZPS dopolnila črno listo izdelkov in storitev

29. december 2006

Zveza potrošnikov Slovenije je danes predstavila dodaten spisek nekaterih - po mnenju ZPS - nesorazmernih podražitev, na katere so jih v zadnjih tednih opozorili potrošniki preko Potrošnikovega evrotelefona (080/80 22), elektronske pošte (evropotrosnikŽzps.si) ali spletnega mesta www.evropotrosnik.si, kjer lahko s pomočjo v naprej pripravljenih obrazcev vpišejo opažene podražitve. Spisek je dostopen tukaj.

Projekt spremljanja cen, ki ga izvaja Zveza potrošnikov Slovenije v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave in s finančno pomočjo Urada za varstvo potrošnikov, predvideva popis cen na vsake tri mesece, o izsledkih pa po analizi podatkov obvestijo tudi javnost. Zaradi boljše informiranosti potrošnikov so se odločili črno listo dopolnjevati v krajših časovnih intervalih na osnovi informacij, ki jim jih pošljejo potrošniki. Te seveda dodatno preverijo in v tabelo vključijo pojasnila ponudnikov o razlogu podražitve, če jim jo ti posredujejo.

Tudi tokrat so ponudnike v tabelo vključili po istem ključu - mejo so postavili pri šestih odstotkih kot "debelemu" dvakratniku letne inflacije. V prihodnjih dneh bodo tokrat predstavljene nesorazmerne dvige cen izdelkov in storitev vključili v že objavljene tabele. Tako kot pri projektu spremljanja cen tudi v teh primerih jasno označenih akcijskih cen niso upoštevali, upoštevali pa so znižane cene, ki jih trgovec kupcem zagotavlja na dolgi rok, na primer z obvestili, kot so "trajno nizka cena" ali "vsak dan nizka cena".

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije