Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Danes zadnji dan tolarskega plačilnega prometa

29. december 2006

V bankah danes poteka zadnji dan poslovanja in izvajanja plačilnega prometa v tolarjih. Večina poslovalnic bo delala po običajnem delovnem času, nekatere ga bodo skrajšale, redke podaljšale. Od sobote bodo vse banke zaprte, vnovič pa se bodo odprle v sredo, 3. januarja 2007, ko se bo plačilni promet izvajal v evrih.

Tisti, ki želijo, da bi bilo njihovo nakazilo knjiženo na prejemnikovem računu v tolarjih in še letos, imajo časa za posredovanje naloga banki le še danes. Ob tem velja opozoriti, da bodo v marsikateri banki zaključili s sprejemanjem nalogov še pred zaključkom delovnega dne in da je v bankah v zadnjih dneh kar velika gneča.

Tudi Pošta Slovenije bo samo še danes opravljala plačilni promet. Pošte bodo v soboto, 30. decembra, sicer odprte, a plačilnega prometa ne bodo opravljale.

Zaradi aktivnosti v zvezi s prehodom na novo valuto bodo vse banke zaprte od sobote do vključno torka. Izjemoma bo v 42 krajih po Sloveniji 1. in 2. januarja 2007 med 10. in 14. uro odprtih 52 dežurnih bančnih poslovalnic, ki bodo opravljale le menjavo tolarjev v evre ter zamenjavo večjih evrskih apoenov v manjše. Ostalih storitev banke ne bodo opravljale.

Bankomati bodo v prazničnih dneh delovali običajno. Nekaj več kot 1500 bankomatov v lasti 16 poslovnih bank v Sloveniji, ki jih upravlja Bankart, bo ugasnilo 31. decembra ob 21. uri. Tisti najbolj obiskani bodo začeli delovati 1. januarja 2007 takoj po polnoči, ostale pa bodo postopoma priklapljali glede na obiskanost in regijsko pokritost.

Po načrtih Združenja bank Slovenije jih bo ob 2. uri zjutraj delovala že približno polovica, vsi pa naj bi delovali najpozneje do konca novoletnega dneva. Bankomati bodo izplačevali bankovce po 10 in 20 evrov, možni zneski izplačila v meniju hitri dvig pa bodo 10, 20, 30, 40, 50, 70, 100 in 150 evrov.

Če se bo pri dejanskem prehodu na evro kaj zalomilo in bankomati ne bodo delovali po načrtih, bodo banke 1. in 2. januarja 2007 med 10. in 14. uro odprle še dodatne bančne poslovalnice, kjer bodo lahko občani tudi dvigovali denar. Znesek dviga bo omejen, predvidoma do 200 evrov.

Plačevanje nakupov s plačilnimi karticami na prodajnih mestih bo zaradi prehoda na evro prekinjeno predvidoma 31. decembra od 23. ure do 1. januarja 2007 do 1. ure zjutraj.

Med novoletnimi prazniki prav tako ne bo mogoče uporabljati elektronskega bančništva. Banke ga bodo praviloma ugasnile danes v večernih urah, ponoven priklop pa je predviden prvi delovni dan v novem letu.

Vir: Slovenska tiskovna agencija