Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Banke opozarjajo trgovce na zadostno oskrbo z evrsko gotovino

27. december 2006

Predstavniki bank trgovce na pragu prevzema evra v Sloveniji pozivajo, naj se pravočasno in zadostno oskrbijo z evrsko gotovino, zlasti s kovanci. Po njihovih opažanjih za začetne evrske kovance za pravne osebe ni bilo pravega zanimanja. "Trgovci najbrž želijo optimizirati stroške. Vendar bodo, če po novem letu potrošnikom ne bodo vračali evrov, v prekršku, poleg tega pa se bo podaljšalo izločevanje tolarske gotovine iz obtoka," je ocenil predsednik Združenja bank Slovenije Dušan Hočevar.

Hočevar je na današnji novinarski konferenci potrdil opažanja bank, da za začetne pakete evrskih kovancev za podjetja ni bilo pričakovanega zanimanja. "Oskrbovanje s kovanci podjetjem predstavlja visoke stroške," je dejal in trgovce pozval k zadostni oskrbi, da v 14-dnevnem obdobju obtoka tolarske in evrske gotovine ne bodo imeli težav s pomanjkanjem evrske gotovine, v kateri bodo morali potrošnikom vračati preveč plačane zneske.

Bančni sektor je na uvedbo evra po njegovem mnenju dobro pripravljen. "Banke so v ta dogodek vložile veliko napora," je poudaril. Tudi direktor Bankarta, ki upravlja mrežo bankomatov v Sloveniji, Aleksander Kurtevski je dejal, da težav ob prehodu na evro ne pričakujejo, da so pa na njih pripravljeni. "Letos so v bančnem okolju potekala le testiranja, njihovi rezultati so vzpodbudni," je navedel.

Kot je dejal Kurtevski, imajo več rezervnih scenarijev, odvisnih od tipa težave, ki se lahko pojavi. Težav z bankomati, ki jih bodo po novem letu v mrežo vključevali postopoma, ne pričakujejo. Tudi pri plačevanju s karticami prek POS terminalov, ki bo prekinjeno med 23. uro 31. decembra in 1. uro 1. januarja 2007, ne pričakujejo težav, saj sistem po pričakovanjih ne bo tako obremenjen kot konec oktobra, ko je prišlo do večjega izpada delovanja sistema, ali v času božičnih in prednovoletnih nakupov.

Vir: Slovenska tiskovna agencija