Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Gostinci in taksisti pri prehodu na evro izjeme

20. december 2006

Za gostince in taksiste pri prehodu na evro, ki ga bo Slovenija uvedla s 1. januarjem 2007, veljajo nekoliko milejša pravila kot za ostale pravne osebe. Taksisti bodo imeli za prilagoditev taksimetrov na evre čas do 10. januarja 2007, gostinci pa bodo račune v evrih kot nacionalni valuti lahko začeli izstavljati s 1. januarjem 2007 šele 'za zajtrk' in ne že opolnoči.

Taksimetri lahko prikazujejo voznino le v eni valuti. Zato jih bo treba predelati tako, da bodo voznino prikazovali v evrih, kar pa delajo le štirje pooblaščeni serviserji. Prav zato so jim podaljšali obdobje prilagoditve do 10. januarja prihodnje leto.

Taksisti bodo po 1. januarju 2007 ceno ročno preračunal iz tolarjev v evre po veljavnem menjalnem tečaju 239,640 tolarja za evro. Kot vsi ostali, pa bodo morali taksisti strankam, ki bodo do vključno 14. januarja 2007 račune lahko poravnavale v tolarjih ali evrih, razliko vračati v evrih.

Nekoliko prilagojena pravila bodo veljala tudi za gostince in hotelirje, ki bodo poslovali na silvestrovo in bodo opolnoči, ko bo uradno začel veljati evro, sredi poslovnega dogodka. Gostinci bodo račune, na katerih bodo vse cene v evrih (in bo v skladu s pravili dvojnega označevanja cen, ki bo trajalo še do konca junija 2007, v tolarjih označen le končni znesek) lahko začeli izstavljati šele 'za zajtrk'.

Medtem ko bodo ljudje blago in storitve do vključno 14. januarja 2007 lahko plačevali v tolarjih ali evrih, jim bodo morali gostinci že za silvestrovo razliko vračati v evrih, kot veleva zakon o uvedbi evra.

Vir: Slovenska tiskovna agencija