Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Trgovci naj ne bi zviševali cen zaradi prehoda na evro

11. december 2006

Trgovinska zbornica Slovenije je prejšnji teden vsem trgovcem poslala pobudo za sprejem zaveze glede oblikovanja cen ob prehodu na evro, ki so jo člani ustanovne skupščine zbornice soglasno sprejeli že sredi novembra. V zbornici pričakujejo, da se bo zavezi o oblikovanju cen ob prehodu na evro pridružila večina trgovcev. S posebno izjavo pozivajo vse trgovce, naj se zavežejo k vodenju do potrošnikov prijazne in odgovorne politike ob prehodu na evro, s čimer naj bi prispevali k zaupanju v evro.

"Prepričani smo, da je strah pred podražitvami zaradi prehoda na evro odveč. Bolj problematičen je po naši oceni storitveni sektor. Med trgovci v Sloveniji vlada močna, zdrava konkurenca, zato iz naših razgovorov vem, da večina kolegov trgovcev razmišlja na podoben način," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik zbornice Bojan Papič.

Omenjena zaveza trgovcev, da zaradi prehoda na evro ne bodo poviševali prodajnih cen, je prostovoljna gesta trgovcev, ki nadgrajuje zakonsko sprejete obveze dvojnega označevanja cen in pravilnega preračunavanja in zaokroževanja cen.

Cene se bodo tudi po 1. januarju 2007 oblikovale prosto, tj. skladno tako s konkurenčnimi pogoji na trgu kot tudi z nabavnimi pogoji ali spremembami cen zaradi ukrepov države. Trgovci na cene izdelkov, ki so vezani na uspešnost letine ali razmer na globalnem trgu, ne morejo vplivati, zato cene takšnih izdelkov pogosto nihajo, pravijo in dodajajo, da je od dobaviteljev odvisna presoja, v kolikšni meri bodo upoštevali gibanja cen surovin na svetovnih trgih in globalne razmere v določenem trenutku pri oblikovanju cen njihovih izdelkov. Oblikovanje prodajne cene je tako odvisno tudi od dobaviteljev, so zapisali, od katerih trgovci pričakujejo, da pri oblikovanju cen spoštujejo svoj del odgovornosti do kupcev.

Seznam podjetij, ki so že sprejela 'evro zavezo' Trgovinske zbornice Slovenije

Vir: Slovenska tiskovna agencija