Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

ZPS ugotavlja, da so se cene začele zviševati

5. december 2006
Novembra so pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave in ob finančni podpori Urada za varstvo potrošnikov izvedli četrto, zadnje spremljanje cen v letošnjem letu.

Spremljanje cen izvajajo v obdobju pred uvedbo evra vsake tri mesece, nadaljevalo pa se bo tudi v naslednjem letu. Popisali so cene 352 izbranih živil v 30 prodajalnah pomembnejših trgovskih družb v mestnih središčih vseh slovenskih regij. Pri popisu so upoštevali le redne cene, torej ne "akcijskih".

Zvišanja cen izbranih izdelkov in storitev iz košarice v zadnjem opazovanem obdobju (med avgustom in novembrom) kažejo, da kljub obljubam nekaterih združenj in posameznih trgovcev cene nekaterih izdelkov in storitev rastejo brez utemeljenih razlogov.

Na podlagi podatkov vseh štirih dosedanjih popisov cen izdelkov in storitev bodo v ZPS čez nekaj dni na spletni strani www.evropotrosnik.si  objavili "črno listo" ponudnikov, ki so cene najbolj zvišali. Izpostavitev v javnosti bo morda pripomogla, da bodo ljudje premislili, kje bodo kupovali, je menila predsednica ZPS Breda Kutin. S tem naj bi tudi dosegli, da bi posamezniki povsod tam, kjer konkurenca obstaja, šli kupovat drugam. "Želimo izvajati javni pritisk in mobilizirati potrošnike, da tudi sami sporočajo o dvigih cen, ki so jih opazili," je še dodala Kutinova.

Zveza potrošnikov Slovenije je ponovno opozorila tudi na priporočilo slovenske vlade in Evropske komisije, po katerem naj se zaokroževanje - ki po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije sicer ni potrebno - naredi na potrošniku prijazen način, se pravi navzdol.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije in Slovenska tiskovna agencija