Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Začel veljati zakon o uvedbi eura

24. november 2006

Z današnjim dnem je začel veljati zakon o uvedbi eura (ZUE), sprejet 26. oktobra. Zakon predstavlja pravno podlago za uvedbo evra v Sloveniji s prihodnjim letom in podlago za tekoč prehod poslovanja v tolarjih na poslovanje v evrih v javni upravi, pravosodju, na finančnem trgu in v gospodarstvu.

Zakon o uvedbi eura ureja tista vprašanja, ki še niso urejena s pravnimi viri EU. Zakon je bil usklajen z Evropsko centralno banko in ureja postopke uvedbe evra v Sloveniji s prihodnjim letom po načelu velikega poka.

Zakon med drugim določa, da evro z letom 2007 postane zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji. Obdobje dvojnega obtoka gotovine, tolarske in evrske, traja od 1. do vključno 14. januarja 2007. V tem obdobju se lahko plačuje v obeh valutah, vračila pa se morajo izvrševati v evrih.

Po zakonu morajo banke, hranilnice ali pošte od 1. januarja do vključno 1. marca 2007 med drugim opraviti brezplačno zamenjavo tolarske za evrsko gotovino. Te lahko zahtevajo, da se menjave zneskov, ki presegajo znesek 1500 evrov, najavijo delovni dan pred menjavo, če ne, lahko zaračunajo stroške menjave.

Zakon predpisuje tudi avtomatično pretvorbo stanj na bančnih računih, pravila za dvojno označevanje na položnicah v zadnjih dveh mesecih tega leta, zamenjavo obrestne mere, pravila zaokroževanja ter ostale postopke zamenjave.

Vir: Slovenska tiskovna agencija