Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Danes tudi uradno potrjeno, da bo Slovenija uvedla evro 1. januarja 2007

11. julij 2006

Finančni ministri Evropske unije so danes na zasedanju v Bruslju prižgali dokončno zeleno luč za uvedbo evra v Sloveniji s 1. januarjem 2007. Sprejeli so namreč pravne podlage za takšen korak ter določili končno menjalno razmerje med slovenskim tolarjem in evrom, ki bo enako kot dosedanji centralni tečaj znašalo 239,640 tolarja za evro. Slovenija bo v območje evra prihodnje leto vstopila kot prva in za zdaj edina novinka ter postala njegova 13. članica.

S sprejemom pravnih podlag - odločitve, ki Sloveniji dovoljuje uvedbo evra kot njene valute, ter uredbe o stalnem menjalnem tečaju - se je na strani EU formalno sklenil postopek odločanja o prvi širitvi območja evra po uvedbi evrske gotovine leta 2002. Za Slovenijo pa delo še ni končano. Država mora namreč izpeljati praktične priprave na uvedbo nove valute ter med drugim tudi zagotoviti, da bodo že s 1. januarjem državljanom na voljo slovenski evrski kovanci.

Uvedba skupne evropske valute evro za Slovenijo sicer pomeni uresničitev ene od ključnih strateških prioritet, ki si jo je država zastavila še pred samim vstopom v Evropsko unijo 1. maja 2004 in v katero je vložila okrepljene napore, še posebej v zadnjih dveh letih, ko je morala izpolniti vse t. i. konvergenčne kriterije, ki jih za evro predpisuje pogodba o EU.

Za oceno svoje pripravljenosti je država zaprosila 2. marca letos, da kriterije izpolnjuje, pa sta Evropska centralna banka (ECB) kot tudi Evropska komisija v ločenih konvergenčnih poročilih potrdili 16. maja. Istočasno je Komisija članicam izdala priporočilo, naj ji prižgejo zeleno luč za vstop v območje evra, kar se je na najvišji ravni, vrhu EU, 16. junija tudi zgodilo. Dan prej je svoj pristanek dal tudi Evropski parlament.

In kaj je ključni element uvedbe evra? Država svojo denarno suverenost položi v roke ECB, ki s sedeža v Frankfurtu vodi skupno denarno politiko članic območja evra. Odpove se svoji nacionalni denarni enoti, v primeru Slovenije je to tolar, ter preide na skupno evropsko valuto evro. Slednjo v tem trenutku uporablja 12 od 25 držav članic EU, a stalno pravico od odstopa do evra imata le dve, Velika Britanija in Danska, vse ostale pa so zavezane uvesti evro.

Čeprav izgubi denarno suverenost, država še vedno ostane vpeta v oblikovanje denarne politike območja evra. Guverner Banke Slovenije - funkcijo opravlja Mitja Gaspari - bo tako z vstopom Slovenije v območje evra postal član sveta guvernerjev, osrednjega organa odločanja v ECB, ki je pristojen za definiranje denarne politike in ki daje navodila izvršnemu odboru ECB, ki to politiko uresničuje.

Sicer pa nove naloge z vstopom v območje evra ne čakajo le guvernerja, temveč tudi finančnega ministra Andreja Bajuka, ki bo postal član evroskupine, to je skupine finančnih ministrov članic z evrom, ki se enako kot finančni ministri EU sestaja vsak mesec in dejansko sprejema vse ključne gospodarsko-finančne odločitve, ki so vezane na delovanje območja evra. Evroskupina je Bajuka povabila, naj se njenih srečanj začne udeleževati že septembra.

Vir: Slovenska tiskovna agencija