Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Evropska komisija predlagala, da naj bo tudi končni tečaj 239,640 tolarja za evro

28. junij 2006

Evropska komisija je danes predlagala, naj končni tečaj, ki nepreklicno določa menjalno razmerje med slovenskim tolarjem in evrom, znaša 239,640 tolarja za evro, kar je povsem enako centralnemu menjalnemu tečaju, s katerim je Slovenija pred natanko dvema letoma vstopila v evropski mehanizem menjalnih tečajev ERM II.

Na podlagi takšnega "fiksnega in nepreklicnega" tečaja, ki ga morajo potrditi še finančni ministri območja evra skupaj s Slovenijo na zasedanju 11. julija v Bruslju, bo evro zamenjal tolar z dnem uvedbe skupne evropske valute v prvi novinki, skupaj pa 13. članici Evropske unije, to je 1. januarja 2007.

Kot je pojasnila Evropska komisija, je centralni tečaj sklenila predlagati tudi za končni, ker kljub dovoljenemu 15-odstotnemu razponu odstopanj navzgor ali navzdol vrednost tolarja v primerjavi z evrom v dveh letih ni zanihala bolj od približno 0,1 odstotka v obe smeri. Da bi finančni ministri območja evra menjalni tečaj spreminjali, tako ni pričakovati.

11. julij bo sicer za Slovenijo dan, ko bodo sprejete vse podlage za njen vstop v območje evra. Poleg fiksacije tečaja bodo finančni ministri EU namreč tudi formalno sprejeli predlog komisije za ukinitev t. i. derogacije ali odstopa od evra, ki ga je Bruselj podal 16. maja, skupaj s pozitivnim konvergenčnim poročilom o izpolnjevanju kriterijev za uvedbo skupne valute v Sloveniji.

Vir: Slovenska tiskovna agencija