Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Evropska komisija objavila tretje poročilo o praktičnih vidikih prevzema evra

22. junij 2006

Evropska komisija je v danes objavljenem poročilu o praktičnih vidikih prevzema evra, sicer tretjem po vrsti, slovenske oblasti, potrošniške organizacije in podjetja v sektorju prodaje na drobno pozvala, naj zagotovijo pravilno preračunavanje cen iz tolarjev v evre ter preprečijo morebitne zlorabe. Komisija sicer danes kljub drugačnim napovedim ni objavila predloga končnega tečaja, ki bo določil nepreklicno menjalno razmerje med tolarjem in evrom.

"Slovenija bi morala šest mesecev, ki ji še preostanejo do uvedbe evra, izkoristiti za to, da zagotovi pripravljenost potrošnikov in podjetij na uporabo evra od prvega dne naprej," je ob objavi poročila poudaril evropski komisar za finančne zadeve Joaquin Almunia in dodal, da bi se morala podjetja v sektorju trgovine na drobno ob uvedbi evra zavezati k poštenemu preračunavanju cen, država pa bi morala spoštovanje teh zavez nadzirati.

Slovenija bi si morala po mnenju komisije tudi bolj prizadevati, da odgovori na strahove državljanov v zvezi z neupravičenimi povišanji cen ob uvedbi evra. V Bruslju ob tem izpostavljajo pomen spremljanja cen in dogovorov med potrošniki in podjetji, pri čemer poudarjajo, da so bili potrošniki v prvem valu uvedbe evra leta 2002 najbolj zaskrbljeni prav zaradi zviševanja cen.

V Bruslju zato menijo, da bi si morala Slovenija prizadevati za sklenitev sporazuma med podjetji in potrošniki, v katerem bi se prva zavezala, da uvedbe evra ne bodo izkoristila za dvig cen.

Kot opozarja Evropska komisija, strah pred podražitvami sicer odraža razlike med zaznano in dejansko inflacijo, ki je predvsem posledica dejstva, da se morajo potrošniki navaditi na cene v evrih, ki so v drugem velikostnem razredu kot cene v nacionalnih valutah. Kljub temu pa v Bruslju priznavajo, da je ob uvedbi evra v nekaterih sektorjih gospodarstva tudi dejansko prišlo do podražitev, zaradi česar je nadzor nad gibanjem cen toliko pomembnejši.

Komisija Slovenijo tudi poziva, naj banke oskrbi z zadostno količino evrske gotovine, da jo bodo lahko ljudje na dan uvedbe evra dvigovali na bankomatih, prav tako pa se v Bruslju zavzemajo za daljši odpiralni čas bančnih poslovalnic v času uvedbe skupne evropske valute. Potrošnikom mora biti ob tem na voljo tudi dovolj uvajalnih paketov, da se bodo lahko pravočasno spoznali z evrsko gotovino.

Poročilo o praktičnih vidikih prevzema evra v Sloveniji komisija zaključuje z ugotovitvijo, da so priprave v državi zelo napredovale, kar je po mnenju Bruslja tudi razumljivo, saj je vstop Slovenije v območje evra dokaj blizu.

Vir: Slovenska tiskovna agencija