Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Voditelji držav članic EU Sloveniji prižgali zeleno luč za evro

16. junij 2006

Voditelji Evropske unije so na vrhu v Bruslju Sloveniji prižgali politično zeleno luč za uvedbo evra s 1. januarjem 2007. Prva širitev območja evra z eno od novih članic EU je "pomemben in izjemno pozitiven" korak naprej v gospodarski in denarni integraciji Evropske unije, so v svoji odločitvi poudarili šefi vlad in držav. Slovenija bo evro uvedla kot prva in zaenkrat edina novinka, postala pa bo 13. članica območja evra.

Politična odločitev vrha za širitev območja evra je po s pogodbo o EU predpisanem postopku eden zadnjih nujnih korakov na poti Slovenije v to elitno gospodarsko-denarno unijo. Zdaj mora EU sprejeti le še ustrezne pravne podlage, kar se bo, vključno z določitvijo menjalnega tečaja, po načrtih zgodilo na zasedanju finančnih ministrov povezave 11. julija v Bruslju, na prvem zasedanju po vrhu.

Država bo nato imela pol leta za sklepne praktične priprave na vstop - v ta okvir npr. sodijo oskrba z nacionalnimi kovanci evra, kampanja za obveščanje prebivalstva, pa tudi dokončna prilagoditev bankomatov.

Skupaj s Slovenijo sta prihodnje leto želeli uvesti evro še Litva in Estonija. Slednja se je cilju odrekla zaradi previsoke inflacije, medtem ko je prva po lastni oceni izpolnila kriterije, vendar sta Evropska komisija in ECB v svoji oceni menili drugače, zato država priporočila za evro ni dobila.

Da njej vstop v območje evra prihodnje leto res ni možen, je danes potrdil tudi vrh EU. "Evropski svet čestita Litvi za opravljeno konvergenco in izraža podporo na stabilnost usmerjeni politiki litovskih oblasti, ki bi morala prispevati k zagotovitvi stabilnosti cen, ki jo predpisuje pogodba kot nujni pogoj za čimprejšnjo uspešno uvedbo evra v Litvi," je zapisano v odločitvi vrha.

Nezadovoljna Litva je zato na vrhu odprla vprašanje kriterijev za evro, pri čemer sicer ni terjala njihove spremembe, temveč le njihovo drugačno, bolj "pošteno" interpretacijo. Pri tem so jo podprle še štiri države, in sicer nove članice Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška, ki prav tako menijo, da je potrebna razprava o kriteriju stabilnosti cen, torej inflacije, da bo "ta bolje odražal gospodarsko dinamiko razširjene EU".

Vir: Slovenska tiskovna agencija