Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Razstava "Nastanek evrskih bankovcev in kovancev"

12. junij 2006

Evropska centralna banka in Evropska komisija sta pripravili razstavo, ki prikazuje nastanek motivov za evropski denar evro, s katerim bomo v začetku leta 2007 nadomestili slovenski tolar. Razstava je že bila v več evropskih državah, v Slovenijo pa bo prispela iz avstrijskega Linza.

Prvi del razstave prikazuje pot od idejne zasnove preko predlogov do končno sprejetih kompromisov za motive, ki so upodobljeni na evrskih bankovcih. V drugem delu pa je pripravljen pregled, po kakšnem postopku so države izbirale nacionalne motive ter kakšna je bila pot do evropske strani evrskih kovancev. Če so bile idejne zasnove za evrske bankovce in evropsko stran evrskih kovancev vnaprej določene in jasne, pa so na izbor nacionalnih motivov vplivali zelo različni dejavniki (recimo, ali je država republika ali monarhija, velik vpliv pa je imela tudi sama zgodovina denarja po državah).

Razstava bo na ogled v Narodnem muzeju Slovenije (Muzejska ulica 1, Ljubljana) med 13. junijem in 12. julijem 2006, obisk pa bo možen vsak dan med 10. in 18. uro, ob četrtkih pa med 10. in 20. uro.

Vir: Banka Slovenije in Urad Vlade RS za informiranje