Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Večje podražitve so zaenkrat bolj izjema kot pravilo

8. junij 2006

Prvi rezultati spremljanja cen izdelkov in storitev, ki ga izvajajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave, zaenkrat ne  kažejo, da bi bili v obdobju pred uvedbo evra že priča "valu" podražitev, ki se ga bojijo mnogi potrošniki, ki menijo, da bodo mnogi ponudniki to obdobje izkoristili in dvignili cene izdelkov in storitev. Med izbranimi izdelki in storitvami, katerih cene so spremljali v preteklem trimesečju, pa so zasledili nekaj primerov podražitev, za katere ne najdejo objektivnega pojasnila.

Med februarjem in majem so se cene izbranih živil po besedah predsednice zveze Brede Kutin v povprečju povečale za 0,46 odstotka, vendar podrobnejši pregled kljub temu razkriva nekaj neupravičeno visokih podražitev. Kot je Kutinova povedala na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, so z nekaj izjemami za neupravičene opažene podražitve označili tiste, ki presegajo nekaj odstotkov. Med neupravičenimi podražitvami je navedla zviševanje cen nekatere mesne slanine, riža, mlečnih izdelkov, kave, sadja, zamrznjenih rib, pralnih praškov, športnih copat itd.

Zveza potrošnikov Slovenije spremlja cene 104 izbranih vrst izdelkov in storitev, med njimi tiste, katerih podražitve so bile po izkušnjah tujih držav v obdobju uvajanja evra najbolj opazne - gostinske storitve, frizerji, kemične čistilnice, javna parkirišča, igre na srečo. V zvezi so ugotovili, da na tem področju v Sloveniji opaznejših podražitev do sedaj ni bilo, pričakujejo pa, da se bo "več dogajalo" v naslednjem preučevanem trimesečju.

Vir: Zveza Potrošnikov Slovenije in Slovenska tiskovna agencija