Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Slovenija prejela zeleno luč za uvedbo evra leta 2007, Litva ne

16. maj 2006
Evropska komisija in Evropska centralna banka sta danes pozitivno ocenili pripravljenost Slovenije na uvedbo skupne evropske valute evro. Obe instituciji sta objavili vsaka svoje konvergenčno poročilo, Komisija je tudi priporočila, naj država - kot prva novinka v Evropski uniji - v območje evra vstopi 1. januarja 2007. Ocena pa ni bila uspešna za Litvo, ki je tudi zaprosila za predčasno objavo konvergenčnega poročila.

Po današnji objavi priporočila Komisije morajo sicer politično odločitev o vstopu Slovenije v območje evra na vrhu 15. in 16. junija v Bruslju sprejeti voditelji EU, medtem ko bodo formalne podlage za tak korak, vključno z uradno določitvijo tečaja, sprejeli finančni ministri Unije na zasedanju Sveta EU 11. julija.

"Slovenija izpolnjuje vse konvergenčne kriterije - dosežek, ki je rezultat na stabilnost usmerjenih politik in reform. A pomembno je poudariti, da se prizadevanja z uvedbo evra ne končajo. Evro prinaša velike koristi, a tudi odgovornost za ohranitev makroekonomske stabilnosti in konkurenčnosti v enotnem denarnem okolju," je po sprejemu odločitve dejal komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia.

Slovenski premier Janez Janša pa je v odzivu na priporočilo Evropske komisije, naj Slovenija v območje evra vstopi 1. januarja 2007, dejal, da je "danes prišla dobra novica za Slovenijo". Poročilo odraža dejansko stanje v Sloveniji, ki ima zdrave javne finance in solidno gospodarstvo, je dejal.

Vir: Slovenska tiskovna agencija