Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Estonija je ciljni datum za uvedbo evra preložila za eno leto, na 1. januar 2008

27. april 2006

Estonska vlada je danes v Tallinnu sporočila, da je ciljni datum za uvedbo evra preložila za eno leto, na 1. januar 2008. Vlada je pojasnila, da je to odločitev sprejela zaradi inflacije, ki še vedno presega maastrichtske kriterije. Evropska komisija v Bruslju je odločitev pozdravila in pohvalila "realističen in konstruktiven odnos".

Estonska vlada je v sporočilu za javnost zapisala, da je prvotno predvideni datum (1.januar 2007) postal nerealen zaradi razvoja zadev v zvezi z inflacijo. Kljub temu pa napoveduje nadaljevanje tehničnih priprav na uvedbo skupne evropske valute. Da Estoniji zaradi previsoke inflacije ne bo uspelo izpolniti meril za uvedbo evra, je bilo sicer znano že nekaj časa.

Evro so 1. januarja 2007 načrtovale uvesti tri države, poleg Estonije še Slovenija in Litva. Medtem ko z načrti Ljubljane v Bruslju niso imeli problemov, pa je Evropska komisija več mesecev neuspešno skušala prepričati Litvo, naj vstop v območje evra prav tako preloži, saj inflacijskega merila zanj ne izpolnjuje.

Vir: Slovenska tiskovna agencija