Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Slovenija tudi po zadnjih podatkih izpolnjuje inflacijski kriterij za evro

20. april 2007

Slovenija tudi po podatkih za marec izpolnjuje inflacijski kriterij za uvedbo evra, izhaja iz danes objavljene razpredelnice statističnega urada Evropske unije Eurostata. Harmonizirani indeks cen na letni ravni za državo znaša 2,3 odstotka, kar je pod referenčno vrednostjo EU za inflacijo, ki je glede na marčne številke po predhodnih izračunih 2,6 odstotka, razkrivajo Eurostatovi podatki.

Ti podatki so zadnji, ki jih bosta Evropska komisija in Evropska centralna banka še lahko upoštevali pri pripravi konvergenčnih ocen o pripravljenosti Slovenije na vstop v območje evra s 1. januarjem 2007, objava katerih je načrtovana za sredino maja. Slovenija sicer inflacijski kriterij za evro izpolnjuje od novembra lani dalje - takrat je njena inflacija ujela referenčno vrednost, nato pa v januarju tudi že zdrsnila pod njo.

Novi Eurostatovi podatki pa po pričakovanjih niso ugodni za Litvo, ki prav tako želi uvesti evro že prihodnje leto. Njena inflacija je še vedno nad referenčno ravnijo - harmonizirani indeks jo za obdobje marec 2005-marec 2006 postavlja na 2,7 odstotka. Po prvotnih načrtih je v območje evra leta 2007 želela vstopiti tudi Estonija, a je njena inflacija še višja od litovske - po podatkih za marec je dosegla 4,1 odstotka.

Vir: Slovenska tiskovna agencija