Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Veljati začel zakon o dvojnem označevanju cen

1. marec 2006

Danes je začel veljati zakon o dvojnem označevanju cen v tolarjih in evrih, ki ponudnikom blaga in storitev za končne potrošnike nalaga označevanje cen v obeh valutah. Obdobje dvojnega označevanja cen bo razdeljeno na dva dela: danes se je začelo obdobje informativnega dvojnega označevanja cen, ki bo trajalo do dne določitve fiksnega tečaja zamenjave med tolarjem in evrom. V tem obdobju se bo za preračunavanje valut uporabljal t.i. centralni tečaj (239,640 tolarja za evro), ki ga je Slovenija določila ob vstopu v mehanizem evropskih menjalnih tečajev (ERM II) konec junija 2004.

Predvidoma v drugi polovici leta, potem ko naj bi Slovenija konec junija sklenila dveletno članstvo v ERM II, bo določeno fiksno menjalno razmerje med tolarjem in evrom. To bo podlaga za preračun valutnega razmerja, s tem pa se bo začelo obdobje dvojnega označevanja cen v evrih in tolarjih. Obdobje dvojnega označevanja cen se bo končalo šest mesecev po uvedbi evra, to je predvidoma junija 2007.

Primerljivost cen naj bi otežila morebitne podražitev ter posledičen pritisk na inflacijo. Zakon zato natančno določa tudi način izkazovanja in preračunavanja cen. Za menjalni tečaj se uporablja število s šestimi značilnimi mesti, po preračunu cen iz tolarjev v evre pa se znesek zaokroži na najbližji cent ali stotin. Če je rezultat preračunavanja točno na sredini, se zaokroži navzgor.

Način dvojnega označevanja pa ne bo veljal za vso blago in storitve enako. Določene izjeme predvideva že zakon, minister pa je s pravilnikom seznam izjem dvojnega označevanja še nekoliko razširil. Izjeme veljajo predvsem za podjetja, ki bi jim lahko dvojno označevanje cen na način, kot ga določa zakon o dvojnem označevanju, povzročil tehnično ali gospodarsko obremenitev.

Vir: STA