Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Predsednik ECB brez konkretnih napovedi o širitvi območja evra

20. februar 2006

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet danes v Bruslju ni želel dajati konkretnih napovedi o širitvi območja evra, do prvega kroga katere naj bi prišlo že 1. januarja 2007. "Ne bom vnaprej napovedoval, kaj bosta ECB in Evropska komisija ugotovili v konvergenčnih poročilih, ki ju bosta objavili jeseni," je bil povsem nedvoumen Trichet v rednem monetarnem dialogu z Evropskim parlamentom.

Pri tem je sicer šef ECB izrazil prepričanje, da bo brez dvoma vsaka država, ki bo izpolnila za uvedbo evra predpisane pogoje na vzdržen način, lahko dobila pozitivno priporočilo. "Na vzdržen način, ne le trenutno. Vstop v območje evra je za vedno," je poudaril. Po njegovih besedah sicer lahko vsaka država pričakuje oceno po individualnih dosežkih, pri čemer bodo vse deležne enakopravne obravnave, "pri nobeni pa ne bo prišlo do popuščanja glede kriterijev".

"Širitev območja evra je postopek, ki sledi predpisanim pravilom," je še poudaril Trichet. S temi izjavami je bil šef ECB v napovedih precej bolj zadržan, kot Evropska komisija in Svet Evropske unije. Komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je namreč nedavno dejal, da Slovenija, ki želi v območje evra stopiti leta 2007, ta hip že izpolnjuje kriterije za evro, finančni minister Avstrije, ki trenutno predseduje EU, Karl-Heinz Grasser pa je menil, da ima Slovenija edina res dobre izglede.

Vir: STA