Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Bajuk napovedal, da bo Slovenija zaprosila za individualno oceno za evro

14. februar 2006

Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je danes v Bruslju napovedal, da bo Slovenija zaprosila za individualno konvergenčno poročilo o izpolnjevanju kriterijev za uvedbo skupne evropske valute evro, kot ji to omogoča pogodba o Evropski uniji. Kdaj bo država to storila, ni natančno povedal. "Mislili smo, da bomo to storili skupaj z Litvo in Estonijo, a zdaj vse kaže, da bomo sami," je še dodal in ob tem razložil, da je objava rednega konvergenčnega poročila, ki ga Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB) napovedujeta za oktober letos, prepozna, saj želi Slovenija skladno z načrti evro uvesti 1. januarja 2007.

"Vsi naši načrti so osredotočeni na uvedbo evra, za kar obstaja tudi široka podpora med državljani," je poudaril minister. Poleg tega pa želi Slovenija na evro preiti s svojimi evrskimi kovanci: "Hočemo slovenske kovance, a za njihovo kovanje potrebujemo pet mesecev. Kot je znano, se bodo kovali na Finskem," je povedal.

Pozitivno poročilo Evropske komisije in ECB o izpolnjevanju kriterijev za uvedbo evra je eden od predpisanih korakov na poti k širitvi območja evra z novimi članicami, hkrati pa tudi ena od podlag za sprejem dokončne odločitve o vstopu posamezne članice v območje evra.

Po pojasnilih diplomatskih virov v Bruslju sicer tudi objave individualnega poročila za Slovenijo ni moč pričakovati pred 28. junijem 2006. To je dan, ko bo država izpolnila pogoj najmanj dveletnega bivanja v pripravljalnici za evro, mehanizmu menjalnih tečajev ERM II, kamor je vstopila 28. junija 2004. Če bi bilo poročilo objavljeno takoj po 28. juniju, bi o njem morda že 11. julija odločali finančni ministri EU, možni pa so tudi drugi hitri postopki. Sicer pa diplomatski viri v Bruslju pričakujejo, da bi EU načelno podporo Sloveniji na vrhunski ravni lahko izrekla že junija.

Vir: Ministrstvo za finance