Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave bo nadziral gibanje cen ob uvedbi evra

2. februar 2006

Urad za varstvo potrošnikov RS in Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave sta podpisala pogodbo o spremljanju cen ob prehodu države na evro, t. i. pricewatch. Generalni direktor direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarstvo Peter Puhan je ob tem povedal, da želijo s spremljanjem cen, skupaj z zakonom o dvojnem označevanju, preprečiti pretirane skoke cen, do katerih je ob prevzemu evra prihajalo v nekaterih drugih evropskih državah.

Po tem dogovoru bo maloprodajne cene izdelkov in storitev v obdobju od letošnjega 1. marca do 30. junija prihodnje leto oz. še pol leta po uvedbi evra spremljal Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave, ki je v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije tudi pripravil metodologijo za neodvisno spremljanje cen ob prehodu na evro.

V košarici za spremljanje cen bodo 104 cene, od tega dve tretjini za izdelke in tretjina za storitve. Cene bodo spremljali v vseh slovenskih regijah oz. mestnih središčih, zajeli pa bodo tako javni kot zasebni sektor. Zveza potrošnikov bo javno opozarjala na morebitne nadpovprečne podražitve ali cenovne špekulacije.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije