Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Razstava "Nastanek evrskih bankovcev in kovancev"

12. junij 2006
Ljubljana, Narodni muzej Slovenije

Razstava: Nastanek
evrskih bankovcev in kovancevEvro je mlada valuta, ki je bila ob uveljavitvi (1. januarja 2002) deležna velike pozornosti, saj je bila tovrstna zamenjava bankovcev in kovancev največja v zgodovini. Evro je nadomestil 12 nacionalnih valut, med katerimi je vsaka izmed njih nosila različno dolgo in različno bogato zgodovino svojega nastanka.

Prav tako tudi evro nosi svojo zgodbo nastanka in končne podobe. Kakšna je bila pot do motivov, ki so upodobljeni na evrskih bankovcih in kovancih, nazorno prikazuje razstava, ki sta jo v Sloveniji prvič skupaj pripravili Evropska centralna banka in Evropska komisija.

Razstava je sestavljena iz dveh delov: prvi del je pripravila Evropska centralna banka in prikazuje pot od idejne zasnove do končnih motivov, ki so upodobljeni na evrskih bankovcih .

V drugem delu razstave, ki je delo Evropske komisije, pa je predstavljeno, po kakšnem postopku so države izbirale nacionalne motive ter kakšna je bila pot do evropske strani evrskih kovancev. Če so bile idejne zasnove za evrske bankovce in evropsko stran evrskih kovancev vnaprej določene in jasne, pa so na izbor nacionalnih motivov vplivali zelo različni dejavniki: recimo, ali je država republika ali monarhija, velik vpliv pa je imela tudi sama zgodovina denarja po državah.

V tem delu so predstavljeni tudi nacionalni motivi na evrskih kovancih tistih novih držav članic Evropske unije, ki so izbor že opravile. Med njimi so seveda tudi slovenski motivi evrskih kovancev.

Razstava bo na ogled v Narodnem muzeju Slovenije (Muzejska ulica 1, Ljubljana) med 13. junijem in 12. julijem 2006, obisk je brezplačen in je možen vsak dan med 10. in 18. uro, ob četrtkih pa med 10. in 20. uro.

Vljudno vabljeni!

Publikacija o razstavi [pdf, 2402 Kb]