Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Splošne informacije
Potek uvedbe
Bankovci in kovanci
Ekonomska in monetarna unija

Postopek za določitev nacionalne strani slovenskih evrskih kovancev

Postopek za določitev nacionalne strani slovenskih evrskih kovancev je bil dvostopenjski: najprej zbiranje pisnih predlogov in določitev motivov, potem oblikovanje idejnih osnutkov nacionalne strani kovancev. Aktivnosti prve stopnje so se začele aprila 2004 s preliminarnimi razpravami z numizmatiki, oblikovalci in strokovno javnostjo. Nato je bilo v medijih objavljeno povabilo širši javnosti za zbiranje predlogov za motive. Skupno je 132 predlagateljev predlagalo 699 motivov.

Oblikovan je bil predlog motivov, ki ga je pristojna komisija Banke Slovenije in Ministrstva za finance posredovala v obravnavo Vladi Republike Slovenije.

Na podlagi odločitve Vlade Republike Slovenije se je začela druga stopnja projekta, tj. povabilo oblikovalcem za oblikovanje idejnih osnutkov nacionalne strani slovenskih evrskih kovancev. Komisija je povabila k sodelovanju pet znanih oblikovalcev (Jani Bavčer, Edi Berk, dr. Petra Černe Oven, Miljenko Licul in Matjaž Učakar). Za strokovni pregled in oceno idejnih osnutkov nacionalne strani slovenskih evrskih kovancev je bila iz vrst uglednih slovenskih umetnikov, oblikovalcev in poznavalcev slovenske kulturne dediščine imenovana strokovna žirija.

Komisija Banke Slovenije in Ministrstva za finance je soglasno sprejela predlog strokovne žirije in odločila, da Vladi Republike Slovenije predlaga za izvedbeni projekt avtorja Miljenka Licula s sodelavcema Majo Licul in Janezom Boljko.

Vlada Republike Slovenije je na 35. redni seji, dne 28. julija 2005, sprejela sklep, da se strinja z videzom nacionalne strani slovenskih evrskih kovancev navedenih avtorjev. O izbrani podobi slovenskih evrskih kovancev je obvestila Ekonomsko- finančni odbor ECOFIN - pododbor za kovance - in ta je 5. oktobra 2005 potrdil, da je slovenski predlog izdelan v skladu z evropsko zakonodajo.